Amaretti – italiensk mandelkaka

Jag har bakat Amaretti, som är en italiensk mandelkaka. Det är en släkting till den franska macaronen men enklare att göra. Jag har inte någon smet mellan mina Amaretti (men det är gott det med) utan lät dem vara lite enklare med bara lite vit choklad som dekoration. Det var så jag åt dem som barn och så fick de vara nu till jul.

Amaretti är en söt kaka som är torr utanpå men mjuk och seg inuti. Den är otroligt god och fungerar alldeles utmärkt att smaksätta med kakao eller till exempel cocosessens.

Grundreceptet ser ut så här:

  • 400 g mandelmassa
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1,5 krm bittermandelarom
  • Vit choklad, nougat eller florsocker till dekoration.
  • ca 1 msk kakao (chokladamaretti)

Så här gör du:

  1. Knåda in sockret i mandelmassan så det blir en jämn deg.
  2. Tillsätt äggvitan lite i taget och sen bittermandelaromen. Knåda jämnt.
  3. Rulla bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fuknta gärna händerna så det inte blir så klibbigt. Platta till kakorna lite.
  4. För att få en krackelerad yta (sprickor) låter man kakorna torka i 2 timmar innan gräddning.  För att få den ”riktiga” formen på Amarettin ska man nypa till kakan lite och pudrar den med florsocker innan man gräddar dem.
  5. Grädda mitt i ugnen på 175°C i ca 12-14 minuter (beroende på storlek på kakorna). Låt svalna ordentligt.

Om man vill smaksätta kakorna gör man det i steg 2. Dekorerar dem gör man när de svalnat.

Man kan med fördel ha smet mellan Amarettikakorna.

Testa!

 

//Tania

 

Det här inlägget postades i Bak, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera