Barnkalaset

På fjärde kalasdagen hade vi bjudit hem några vänner till min dotter. Med vår dotter var det fyra tjejer och så vår son. Det var ett enkelt, opretentiöst barnkalas där barnen fick fika och sen leka helt fritt. Det var det första renodlade barnkalas vi haft och det blev jättebra. Eftersom att barnen inte är så gamla ville vi bara att de skulle få träffas och leka lite hemma hos varandra (den här gången hos oss) vilket de alltid pratar om att de vill göra. Det var inga uppstyrda lekar och barnen tog väl vara på tiden ändå och helt plötsligt var det dags för kompisarna att gå hem. När de egentligen lekte som bäst!

Till detta kalas gjorde jag ytterligare en marsipantårta, även denna med jordgubbar och vaniljkräm, men utan en ful marsipanhäst! Vi bakade några Syltkakor och Kanelkakor, samt tog fram de sista bullarna ifrån frysen!

Syltkakorna och Kanelkakorna är superenkla att göra och har samma grundrecept, vilket är mycket smidigt. Det blir två olika kakor av en och samma deg. (från Leila Lindholms A piece of cake)

5½ dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1½ dl florsocker

300 g kallt smör

½ – 1 msk kallt vatten

Vetemjöl, potatismjöl och florsocker blandas tillsammans i en bunke. Smöret tärnas och ska ”nypas ihop” med mjölblandningen. Efter det hälls vattnet i och allt ska arbetas ihop till en deg. Degen ska därefter vila i en platspåse i kylen i minst en timme.

Degen rullas till bollar och plattas ut till kakor på bakplåtspapper eller i formar. I Syltkakorna görs det ett litet hål i mitten där sylten läggs. Kanelkakorna kan plattas ut och räfflas med en gaffel. Därefter penslas de med ägg och sen strör man över socker- och kanelblandningen (4 msk socker, 2 tsk kanel om man gör till en hel deg, annars är det ju bara att dela allt). In i ugnen på 175 grader i ca tio minuter.

Våra Syltkakor lades i småformar från Toppits som jag fått i den roliga påsen från Tania. Det blev snyggt. Kanelkakorna har jag tyvärr ingen bild på.

Eftersom att vi är sistaminutenmänniskor och många gånger stora tidsoptimister skulle tårtan bli klar på ungefär en och en halv timme. Våra underbara barn gav oss sovmorgon till nästan halv tio denna söndagmorgon och är man sliten efter en vecka med stress är det knappast så att man går upp tidigare om man inte måste! Det första barnet vaknade kvart över nio… Bästa barnen! Dagen blev på grund av detta lite småstressig. Det var mycket som skulle hinnas med innan kalaset!

Botten (Leilas recept) gjorde jag som tur var kvällen innan. Marsipan och jordgubbar åkte jag och handlade som hastigast på förmiddagen. Efter det var det bara hem och greja! Eftersom att onsdagstårtan blev lyckad rent smakmässigt, blev det vaniljkräm och jordgubbar även denna gång. Vaniljkrämen var naturligtvis mitt i all stress även denna gång Ekströms. Jordgubbarna var svenska. Marsipanen var däremot vit och från ICA denna gång eftersom att jag ville variera mig lite. Dekorationerna var i enkelhetens namn också köpta, Dr Oetkers sockerfigurer. Och så lite strössel av två olika slag. Barnvänligt för ögat och barnen delade systerligt och broderligt sockerfigurerna så att alla barn fick den figur de ville ha. Marsipanrosen var också från ICA och som tur var var det fler i förpackningen så att även rosorna kunde delas mellan alla barn. Ett litet tips är ju att göra fler (eller köpa som jag gjorde denna gång) marsipanrosor så att barnen inte behöver slåss. Alla vill ju nämligen ha blomman!

Jag tror att tårtan gick hem även smakmässigt. Innan barnen gick hem fick de varsin liten påse med såpbubblor, ett litet kit där ett eget armband enkelt skulle monteras ihop, en tablettask, en klubba och ett godishalsband. Jag tror att alla barn hade kul och var nöjda. Vår dotter hade i alla fall en kalasbra dag och jag tror att det var en superbra avrundning på hennes födelsedagsvecka!

Efter kalaset fick vi som vanligt utomordentligt skicklig städhjälp!

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera