Födelsedagskaka

Just idag fyller jag år – hurra hurra för mig!

När man fyller år är det ju brukligt att man bjuder på fika på jobbet och det gjorde jag. Förväntningarna var höga eftersom jag är världens bästa på att baka *harkel* 🙂 Prestationsångesten kom som ett brev på posten. Jag vill ju självklart ta med det godaste av allt gott till mina fina arbetskamrater.

Jakten på det perfekta receptet på långpannekaka började.

Jag hittade ett recept på Kärleksmums also known as mockarutor, snoddas, chokladrutor och cocosrutor.


Lånad bild

Ingredienser

150 gr smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Glasyr (gör gärna dubbel sats):
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe eller 3 msk vatten + 1 tsk snabbkaffepulver
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
kokosflingor

Gör så här

Smält smöret/margarinet och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.

Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta varv.

Bred ut smeten i en långpanna ca 40 x 32 cm som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller klätt med bakplåtspapper.

Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.

Gör glasyren. Smält smör eller margarin. Rör ihop med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.

Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

 

Bakverken uppskattades av arbetskamraterna och jag fick till och med ett ”godaste kakan jag ätit”, vilket känns rakt in i hjärtat.

Jag hann inte ta kort på mina egna rutor så jag lånade en bild på ett par.

Ett par smulor fick jag på bild i alla fall 🙂

 

//Tania

Det här inlägget postades i Bak. Bokmärk permalänken.

Kommentera