Jul jul strålande julmat

Hej och hå va körigt det har varit de senaste dagarna. Men det är ju så det ska vara i juletider. Det ska köpas klappar och handlas och förberedas mat.

Eftersom jag gillar att laga mat till många, tog jag på mig att göra all mat. Vi skulle ju ändå vara hemma hos oss så de andra slapp kånka maten hit. Sen var det ju inga mängder av olika sorters rätter vi brukar ha på julbordet, men det vi har ska ju smaka desto mer.

Skinkan köper jag alltid färdigkokt och varje år är det som att ”köpa grisen i säcken” 🙂 Haha, nu fick jag till det minsann!

Men det är ju så… man vet aldrig hur skinkan ser ut inuti.

I år smorde jag in skinkan med Druvans honungssenap. Det är en stark senap som passade riktigt bra. Den var lite för stark för att ha till skinkskivorna men supergod att ha på innan griljering. Jag rekommenderar däremot Druvans Förslöv-senap. Micke måste alltid ha skånsk senap, det är jul för honom. Skinkan var en riktig lyckoträff. Jättegod och saftig!

Janssons frestelse är min absoluta favorit på julbordet. Den ska vara både krämig och ha tuggmotstånd. En mosig Janssons går inte hem hos mig. Jag är inte heller så förtjust i anjovis men lite måste ändå anas.

Jag hittade ett recept som jag gjorde om lite. Man hittar flera recept och tar det bästa ur dem. Då kan det ju inte gå fel.
Mitt recept på Janssons frestelse:

Det här behöver du:

  • Ca 1,2 kg fast potatis
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 små burkar ansjovisfiléer
  • 2 st gul lök
  • 1 dl mjölk
  • ströbröd
  • salt
  • smör

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 225°C
  2. Skala och skär potatisen i stavar. Lägg potatisen på en plåt och ställ in i ungen i ca 15 min.
  3. Skiva löken och stek på svag värme så det blir lite mjukt.
  4. Smörj en ugnssäker form.
  5. Häll av ansjovisspadet i ett glas. Mosa hälften av filéerna i en burk.
  6. Ta ut potatisen och lägg ett lager i botten på formen. Varva sen med lök och ansjovis. Salta efter smak. Översta lagret ska vara potatis.
  7. Blanda grädden och ansjovisspadet och häll över potatisen.
  8. Häll över ströbröd och till sist toppar du med några klickar smör.
  9. Grädda i ca 35 minuter sen häller du i mjölken.
  10. Grädda ytterligare i 10 minuter.

Smaklig måltid!

Köttbullarna är julens största utmaning. Jag tycker att det är svårt att få till köttbullar som passar alla i smaken. Man har ju så många olika preferenser.

I år fick jag i alla fall till de hittills godaste julköttbullarna jag ätit. Receptet har jag hittat på nätet och enligt Ernst´s råd gräddade jag dem i ugnen. Innan servering stekte jag på dem lite så de fick färg.

Här är receptet på julköttbullarna

Det här behöver du:

  • 1,2 kg blandfärs (70/30)
  • 2 st gul lök
  • 2 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 msk senap
  • 0,5 dl kalvfond
  • 2 tsk kryddpeppar
  • ev. salt

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 225°C
  2. Hacka löken fint
  3. Blanda ströbröd, ägg, grädde, senap, kalvfond och kryddpeppar och låt det stå och svälla ett tag.
  4. Blanda köttfärs, lök och smet.
  5. Stek en provbit och smaka av.
  6. Smörj en ugnsplåt.
  7. Rulla köttbullarna i önskad storlek och grädda dem sedan tills de får en fin färg. Mina var klara efter ca 20 minuter.

Smaklig måltid!

 

Hela julen har varit otroligt mysig och bra. Bättre kan det inte bli!

Julklappar har jag fått också… men det blir ett senare inlägg.

Ha en fortsatt trevlig julhelg!

//Tania

Det här inlägget postades i Mat, Recept. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jul jul strålande julmat

  1. Fnulan skriver:

    Janson är min ABSOLUTA favorit på julbordet!!!!

Kommentera