Kanelbullar

Här får ni receptet som jag alltid använder mig av. Det är enkelt och bullarna blir fluffiga och otroligt goda. Innan jag hittade detta recept avskydde jag att baka bullar. Det tog bara lång tid och resultatet blev små torra tråkbullar.

 

Ingrids bästa bullar

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst för söta degar
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 15 dl vetemjöl
  • 125 gr smör (rumstempererat)
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker till garnering

Fyllning

  • 150 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk kanel

Gör så här:

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Bullarna kan med fördel fyllas med tex nötkräm, vanillinsocker, mandelmassa eller nougat.

 

Smaklig bakning!

 

//Tania

Det här inlägget postades i Bak, Recept. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kanelbullar

  1. Ellen skriver:

    Mumsigt.

    Ursäkta men *host,host* helgens blogg…

Kommentera