Studenttårta

Idag gjorde jag en studenttårta som jag fått en beställning på. Det är ju inte världens bästa väder för att baka tårtor eftersom allt smälter i värmen. Det blir fram och tillbaka in och ut ur kylen för att hålla tårtan i rätt temperatur.

Jag fick fria händer med designen och det är ju alltid lika roligt… och läskigt!

Med min prestationsångest tar det lång tid innan jag bestämmer mig för vad jag ska göra med tårtan. Den här gången kände jag mig alldeles blank. Jag ville ju göra nåt speciellt men inspirationen och motivationen fanns inte. Förrän idag när jag började känna mig stressad. Då, som en bubbla som sprack visste jag exakt hur tårtan skulle se ut. Nu var det ju bara att se till att den blev lika bra som tårtan jag hade i mitt huvud. Inte lätt i denna värme. Jag fick pausa och kyla ner mina händer en miljon gånger för att få resultatet jag ville ha.

Jag bestämde mig för att göra en ”Basse-tårta”, vilket innebär banan, chokladpudding, vaniljkräm och grädde. Min svåger älskar den kombinationen, därav namnet.

Till bottnar gjorde jag fyra plåtar rulltårtesmet. Jag gillar att använda just rulltårte-receptet till tårtbottnar för att det går så fort och det blir bra höjd på bottnarna. Jag skivade bananen med min underbara bananskivare. Ni vet, en sån plastsak som finns att köpa på Ica. För att bananskivorna skulle ligga stilla på botten bredde jag först på ett tunt lager grädde. På med nästa ”botten” (som inte ligger i botten) och för att inte vaniljkrämen ska rinna ut på sidorna spritsar jag en barriär med grädden. Likaså med nästa lager som är chokladpuddingen. Puddingen spritsade jag ut för att få en jämn yta.

Sist spacklar jag hela tårtan med grädde för att få ett fäste för marsipanen som ska täcka tårtan.

Designen tog tid. Men jag hade fått bra material från köparen så när jag väl visste vad jag ville göra var det bara att köra på. Mycket pill blir det och ingen tid alls till kameran. Men slutresultatet blev bra och köparen var nöjd. Jag är ju aldrig 100% nöjd med nåt jag gör men jag skämdes i alla fall inte när jag överlämnade tårtan. Det är ju ett bra betyg.

Så här ser den ut!

Kan tillägga att studenten gillar att åka båt och att spela datorspel…

(jag skyller ojämnheten i marsipanen på värmen)

//Tania

Det här inlägget postades i Bak. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Studenttårta

  1. åå den var ju jätte fin 🙂 finns det en liten bit kvar? 🙂
    Ha en fin fortsatt kväll

Kommentera