Två sorters kakor och ris på hela köksgolvet!

Baket inför min dotters fyraårskalas fortsätter. Det blir inget avancerat mer än att jag filar på en marsipanhäst indränkt i choklad som ska vara på tårtan. Det är inte lätt. Vi får se hur det slutar… Bullarna är i alla fall gjorda och idag bakade jag två sorters kakor, Märtas (inte jag dock) Skurna Chokladkakor samt Kokoskakor. Jag älskar att baka småkakor men det blir dock bara två sorter till kalaset. Jag har helt enkelt inte tid att göra fler. Dessutom håller jag ju på med den där marsipanhästen…

Jag tror att mitt intresse för ”småkakor” kommer ifrån min mormor. Mormor bakade alltid. Allt möjligt visserligen, men det var hennes småkakor som var allra bäst. Hennes Nötklickar var nog de allra godaste! Mormor hade en jättegammal Sju Sorters Kakor-receptbok. Min mamma har en yngre variant och jag har en ännu nyare. Den har jag fått av min mamma och vissa av kakorna i min Sju Sorters Kakor finns även i mormors upplaga. Det är oftast den som åker fram när jag ska baka småkakor. Idag blev det alltså Kokoskakor och Märtas Skurna Chokladkakor.

Kokoskakor

50g margarin eller smör

2 ägg

1½ dl socker

5-6 dl riven kokos.

Sätt ugnen på 175 grader och smält matfettet. Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt smeten svälla en stund. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och in med allt mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Märtas Skurna Chokladkakor

200g smör eller margarin

2½ dl socker

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser och dela degen i sex delar. Forma delarna till rullar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Skär dem sen i ca 2 cm breda bitar medan de är varma.

Jag bakar alltid med smör. Det tycker jag blir godast.

Nu är det bara tårtan kvar. Den ska jag göra i morgon kväll.

Annars förstår jag inte varför något alltid måste gå på tok när jag har bråttom med matlagningen och är själv! Förmodligen är det för att jag alltid har så fruktansvärt mycket som ska göras samtidigt (någon unge är kissnödig och telefonen ringer och en hund ligger precis framför fötterna så man snubblar över den medan man ska skruva ner värmen på spisen så att inte potatisen kokar över). Det blir väldigt ofta någon form av merarbete för mig som gör mig galen. Idag tappade jag risburken i golvet och fick ris över hela köksgolvet. När jag precis hade dammsugit! Det är riktigt, riktigt typiskt.

Det var bara att dammsuga igen!

Efter det blev det fiskgryta med ris. Dock inte det riset som låg på golvet!

Det här inlägget postades i Bak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *